Annonce

Annonce

Svar: Laktoseintolerance - 8 mdr.


20. september 2011

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Når man har Laktoseintolerans, så er man ikke er i stand til at nedbryde mælkesukker i tarmen og derfor får symptomer fra mave-tarmsystem, hvis man indtager mælk eller mælkeprodukter. Når man ikke kan nedbryde laktose, så skyldes det at man mangler enzymet laktase i tyndtarmens slimhinde.

Da mælk er en let tilgængelig kilde til kalk, er det vigtigt at man ikke udelukker mælk fra barnets kost, hvis der ikke er tilstrækkeligt grund for det. Derfor er det vigtigt at diagnosen stilles af en læge.

De fleste med laktoseintolerans vil godt kunne tåle en lille smule mælkeprodukt og det er ikke farligt for barnet, hvis det får lidt mælk eller mælkeprodukt en gang imellem. Der vil altså normalt ikke ske noget hvis I f.eks. er ude at spise og jeres dreng får tilbudt noget sovs, is, fløde eller lignende, som er mælkebaseret - men i hverdagen og generelt, skal du naturligvis prøve at undgå det.

Laktose findes i alt slags mælk og derfor også i forskellige produkter som indeholder mælk. Det kan heller ikke erstattes med gede- og fåremælk. Derfor vil der også være laktose i smør, ost osv. og det vil være tilsat i flere postejer osv. Det kan være svært at undgå og du må tjekke indholdsdeklarationen.

Det anbefales ikke at du bruger soyamælk i madlavningen til din dreng, når han ikke er ældre end han er. Han kan fra 1 års alderen dog godt få lidt mad lavet med soyamælk, hvis I andre spiser dette en gang imellem. I stedet kan du bruge laktosefri mælk i jeres mad, så I stadig kan spise det samme. Fedtindholdet er lavere end sødmælk, der egentlig anbefales nu, men i jeres madlavning går det nok.

Som alternativ til smør kan du bruge plantemargarine uden mælk. Det findes :) F.eks. Nutana Plantemargarine - den kan også bruges af ...


Annonce

... mælkeallergikere.

Thiese har lavet en laktosefri yoghurt naturel - det er så vidt jeg ved en meget fedtfattig yoghurt og derfor ikke specielt egnet til små børn, men den findes og kan også bruges, hvis du f.eks. gerne vil bage havregrynsboller selv :)

Udbuddet af laktosefri produkter i Danmark er ikke så stort, men det findes i udlandet og man kan i Sverige og i Tyskland købe flere produkter, her skulle også findes laktosefri oste .. Så vidt jeg ved, så bor I i Norge og hvordan mulighederne er for at købe laktosefrit der, ved jeg ikke - men måske er de større end i DK?


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Din dreng får så vidt jeg ved modermælkserstatning - men jeg ved ikke hvad type ham får? Modermælkserstatningen tåler han jo godt og derfor kan du roligt bruge denne i hans grød og mos indtil han er 1 år - og også gerne efter, hvis du vil holde hans indtag af komælk nede. Modermælkserstatningen kan også gives af en kop, som alternativ til drikkemælk. Man kan også købe en speciel erstatning til børn, der slet ikke tåler mælk.

Du kan altså sagtens lave hans havregrød om morgenen med den mme, som han er vant til at få og som han tåler godt. Du kan bage havregrynsboller med laktosefri yoghurt og du kan bruge Nutana plantemargarine eller lignende i stedet for smør. Ost kan du forsøge at finde uden laktose og ellers må han undvære dette ..

Om eftermiddagen kan han få mysligrød (se opskrift i min nyeste bog "Helens bog om børn og mad"), den er uden mælk, og give dette i stedet for tykmælk eller lignende surmælksprodukt. Om aftenen kan han få mad som I andre, og du kan i madlavningen bruge laktosefri mælk, så kan I alle spise det samme. Du kan sikre ham lidt ekstra fedtstof ved at bruge lidt ekstra vegetabilsk olie i hans mad :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gogsig barfodssko - De første og eneste sko dit barn behøver

Har du nogensinde tænkt over, at næsten alle børn bliver født platfodet? De fleste børn lærer faktisk bedst at gå, når de går på bare fødder.

Den bedste måde at styrke deres svang, sener og muskler i foden er gennem denne naturlige tilgang.
Det var bland andet den indsigt, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

16. maj 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Får min søn kalk nok?

Hej Helen Min lille søn er nu blevet 6 måneder og han vejer nu ca. 7.5 kg og...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2024 | Kost og ernæring | 10 mdr.

Skære ned i erstatning, hvordan?

Kære Helen Jeg har en datter på 10,5 måneder, der har været fuldt...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Drikker hun nok?

Kære Helen. Min datter på snart 7 måneder spiser ofte øllebrød eller...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2024 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Sveskemos - hvor meget?

Kære Helen Vores datter er 5 måneder gammel, og hun har ofte problemer med...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Hyppigere afføring efter start med skemad

Hej Helen Tak for din brevkasse og dine gode bøger! Min søn, som nu er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Arp

Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.

Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.

Evt. arp...

Læs mere i Babylex

Cykelhjelm

Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.

Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.

Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.

Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.

Kærlig hilsen Stine


Annonce